top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBovelander Foundation Hockey voor India

Meri Body en de Bovelander Foundation pakken taboe over ‘’Menstrual Health’’ aan in India

Nieuws

Vol trots meldt de Bovelander Foundation dat zij een gave samenwerking met Meri Body zijn gestart. Het Meri Body programma is gericht op Menstrual Health en Well-being. Het programma dat samen met de lokale organisatie is uitgerold, zal een grote positieve invloed hebben op de gezondheid en positie van meisjes en vrouwen in Jharkhand, India. Namita Krul is de oprichtster en drijvende kracht achter Meri Body en is heel blij met deze samenwerking, een kans om meer vrouwen in India te helpen ontwikkelen.


Wie is Namita Krul? Namita Krul is de oprichtster van de organisatie Meri body, vertaald van het Hindi betekent het ‘Mijn lichaam’. Namita is van Indiase afkomst, heeft een deel van haar jeugd in India doorgebracht en is op haar 16e naar Nederland verhuisd. Ze kent de Indiase cultuur dus goed, spreekt Nederlands, Engels en Hindi en kan daardoor goed communiceren met de Indiase vrouwen en meisjes. Namita wil graag iets terug te doen voor de vrouwen uit haar geboorteland. Het gebrek aan kennis en het taboe rond menstruatie heeft Namita in haar tiener jaren aan de lijve ondervonden, en ziet dat vele Indiase vrouwen gebukt door het leven gaan aan onwetendheid. Zij verdienen het om over dezelfde informatie te beschikken als alle andere vrouwen in de wereld. Namita heeft daarom Meri Body opgericht om de kennis over de menstruele hygiëne, seksuele voorlichting en verdere onderwerpen die hierbij komen kijken door de Indiase vrouwen en meisjes te vergroten


Situatie in India

In India en vooral op het platteland daarvan heerst er een taboe over menstruatie. Veel jonge meisjes en vrouwen weten weinig over hun eigen lichaam en worden het zwijgen opgelegd als dit onderwerp naar boven komt. Dit is een groot probleem. India kent een jonge populatie met een bevolking waarvan maar liefst 50% onder de 25 jaar oud is. De helft hiervan is vrouw. Al deze vrouwen komen rond een leeftijd van 13 jaar in hun eerste menstruatie terecht zonder hiervoor enige educatie gehad te hebben over de werking van het vrouwelijk lichaam.


Middelen als tampons of menstruatiecups is iets wat vele Indiase meisjes nog nooit hebben gezien of überhaupt van hebben gehoord. Het kopen van maandverband is niet gebruikelijk, daarom maken Indiase vrouwen van oude materialen als katoen of wol vaak hun eigen maandverband.


Meri Body Meri Body verspreid inmiddels al drie jaar informatie over het vrouwelijk lichaam onder de doelgroep, vrouwen en meisjes van 12 tot 25 jaar. In deze leeftijdscategorie bevinden zich meisjes die voor het eerst ongesteld worden, studenten van scholen en universiteiten en vrouwen die uitgehuwelijkt kunnen worden. Om deze informatie voor iedereen toegankelijk te maken, maakt Meri Body gebruik van technologie en gemeenschappelijke benaderingen. Er wordt ook veel beeldmateriaal gebruikt. Namita wilt niet alleen vertellen en informeren, ze wilt ervoor zorgen dat hetgeen wat geleerd is in het dagelijks leven gebruikt kan worden. Hierdoor wordt het welzijn van de vrouw verbeterd. Meri Body voorziet de vrouwen en meisjes uit India aan educatie over onderwerpen als:

  • het opheffen van het taboe rond menstruatie en shaming hiervan;

  • de hygiëne rondom de menstruatie;

  • het informeren van producten en tools rondom de menstruatie;

  • het openlijk kunnen praten over ongesteldheid;

  • hoe om te gaan met menstruatie tijdens het sporten.

De organisatie heeft een app voor de deelnemers ontworpen om zo via sociale platformen de bewustheid over de menstruele hygiëne en cyclus te kunnen verspreiden en uitbreiden. Er is voor een app gekozen omdat de technologie toeneemt en het daardoor een toegankelijke bron is voor de vrouwen en meisjes in India.


Training of Trainers program (ToT)

De Bovelander Foundation heeft al jaren de wens om een programma op te starten waarmee ze in het specifiek the Well- being van jongere meisjes kunnen helpen. Meri Body leidt lokale trainers op, zodat zij de kennis over kunnen brengen op de meisjes in het hockeyprogramma. Deze vertaling naar lokaal en vertrouwde personen is essentieel.

Het ToT programma is inmiddels gestart. Er zijn zowel live als virtuele lessen voor de vrouwelijke Indiase trainsters van de Bovelander Foundation. Namita gebruikt tijdens de lessen veel plaatjes en voorbeelden om een beter beeld te geven aan de deelnemers. Ook koppelt ze haar ervaringen met menstruatie en haar geboorteland India, aan de lessen om zo een verbintenis met de trainsters te creëren. Het doel is uiteindelijk om de trainers zoveel mogelijk te leren over het vrouwelijk lichaam en seksualiteit, zodat zij dit weer over kunnen brengen aan de hockeyende meisjes. Op deze manier hoopt de Bovelander Foundation zoveel mogelijk meisjes en jongere vrouwen een stap vooruit te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling.


Mening van de trainers tot nu toe

Ondanks het feit dat de Indiase trainsters het niet gewend zijn om te praten over menstruatie, ervaren ze de lessen van Meri Body tot op heden als erg leuk en leerzaam. De eerste lessen waren de trainsters nog verlegen en terughoudend, maar naar een paar lessen was er steeds meer interactie aanwezig. Zo delen ze bijvoorbeeld hun ervaringen over menstruatie, hun emoties en de producten die zij gebruiken. Hiermee wordt het taboe steeds een klein beetje meer verbroken waardoor de vrouwen meer zelfvertrouwen krijgen en openlijk kunnen praten over hun lichaam.


Afsluiting De Bovelander Foundation hoopt jou met dit artikel voldoende te hebben geïnformeerd over de samenwerking met Meri Body en waarvoor zij staan en wat ze doen. Als je meer te weten wilt komen over de Bovelander Foundation en haar projecten neem dan een kijkje op de website: https://bovelanderfoundation.com/nl/home-nl/ . Als je nieuwsgierig bent geworden over wat Namita Krul nog meer doet met Meri Body in India neem dan een kijkje op de website: https://meribody.com .



26 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page